Setev paprik

16 Feb

Da bi iz semen kaj vzklilo in nato zraslo, jih je treba najprej posejati.  V začetku februarja je čas za setev paprik, ki jih bomo na vrt ali v večje lonce sadili šele maja. Paprika ima namreč zelo dolgo kalilno dobo, enako pa velja tudi za pekoče paprike, čilije oziroma feferone.

Najprej izbremo primerno zemljo: organsko, šotno, namenjeno prav setvi in vzgoji sadik. Že pred samo setvijo si pripravimo sadilne posode: preluknjane jogurtove lončke, ki jih postavimo v drug jogurtov lonček ali večjo posodo (embalaža družinskega sladoleda), škatle za jajca ali pa kupljene lončke za rože ali korita. Pomembno je, da ima posoda na dnu luknjico za odvajanje vode.

Večer pred setvijo vse pripomčke prinesemo v topel prostor, saj semena potrebujejo toplo okolje (mrzla zemlja lahko podaljša kalitev ali celo povzroči, da semena ne bodo kalila). Semena čez noč namočimo v topli vodi – s tem jih razkužimo in naredimo bolj kaljiva.

DSCN7713

Na dan setve v vsako od posod (tudi škatle za jajca morajo imeti luknje!) nasujemo nekaj zemlje, jo zalijemo, nato pa v vsako posodico (jogurtov lonček) ali vsak razdelek škatle položimo največ dve semeni, najbolje pa je, da je le eno. Tako nam sadik kasneje ne bo treba pikirati oziroma redčiti, saj bo imela vsaka dovolj prostora za rast. Po vrhu zemljo še poškropimo z razpršilko in skrbimo, da ostane vlažna. Ne pozabimo označiti, v kateri posodi je katero seme (napisi na palčkah, listek na zobotrebcu, nalepka na posodi …).

Za kalitev je bolj kot svetloba pomembna toplota: posode zato postavimo v bližino grelnih teles (optimalna temperatura za kalitev paprike je okoli 20 stopinj). Zemlja ne sme postati suha, zato jo po potrebi vlažimo, a hkrati ne preveč, da nam ne bodo semena splesnela.

Kako ravnati, ko majhne glavice kalčkov pokukajo iz zemlje na plano, pa drugič.

Advertisements

2 Responses to “Setev paprik”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sorte paradižnikov | Z mojega vrta - March 1, 2013

    […] Kmalu za paprikami sem na zelo podoben način posejala še paradižnikovo seme,  precej klasičnih sort. Od bolj znanih verjetno poznate češnjev paradižnik in meni osebno najljubšega volovsko srce – mesnat paradižnik s sladkim okusom. […]

  2. Novo življenje | Z mojega vrta - March 10, 2013

    […] jih, paprike in paradižniki so vzklili in pokukali na plano. Novo življenje je nekaj res tako zelo […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: