Sorte paradižnikov

1 Mar

Kmalu za paprikami sem na zelo podoben način posejala še paradižnikovo seme,  precej klasičnih sort. Od bolj znanih verjetno poznate češnjev paradižnik in meni osebno najljubšega volovsko srce – mesnat paradižnik s sladkim okusom.

Že dolgo vem, da obstaja veliko različnih vrst paradižnikov: o njih sem brala na različnih forumih pa tudi v vrtnarski literaturi. Še posebej všeč mi je knjiga Slavke Ilich Paradižniki z mojega vrta, kjer so predstavljene različne sorte s čudovitimi fotografijami in recepti za pripravo.

paradižniki

Semen iz tujine nisem navajena naročati, v domačih vrtnarijah pa kakšnih posebnih sort paradižnikov nimajo, zato jih zaenkrat še nimam. Sem pa danes odkrila čudovito spletno stran, na kateri lahko naročite semena različnih sort kar iz Slovenije. Iz nje sem si sposodila tudi zgornjo mavrično fotografijo. Pridelovalka Iva jih skrbno shrani, posuši in celo preizkusi kaljivost. Piše, da jih tudi fermentira – tega postopka priprave semena ne poznam, zato se bom o njem poučila in to delila tudi z vami.

Tako kot moram z vami deliti tudi zanimiv blog o paradižnikih (zgornji so iz njega) in drugi zelenjavi, a njegova avtorica žal ne piše več. Je pa leta 2009 gojila tako dolg seznam paradižnikov, da skoraj ne morem verjeti! V neki drugi njeni objavi sem zasledila prijazna navodila za iskanje in naročanje sort po internetu – morda se opogumim celo jaz, ki ne obvladam ravno angleščine, sicer jih bom pa drugo leto verjetno naročila pri Ivi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: